Periodeplanner: het bedenken van betekenisvolle activiteiten en deze delen met je collega’s
Wil je een filmpje bekijken over het gebruik van de periodeplanner, klik dan op het witte driehoekje, links onderin.
Wil je een filmpje bekijken over het gebruik van de periodeplanner, klik dan op het witte driehoekje, links onderin.
Wanneer de beheerder van jullie school periodes/ thema’s heeft aangemaakt en jullie doelen over deze periodes hebben verdeeld, kun je via de periodeplanner bij de gekozen doelen de ‘cadeautjes’ invullen voor jezelf en voor je collega’s! Met andere woorden: wat zijn leuke en goede lessuggesties om dit doel te behalen? Dit doe je door de stappen te volgen die verschijnen als je op het cadeautje klikt.
De afbeelding, rechts, wordt groter als je erop klikt.
– Het is ook mogelijk extra kenmerken toe te voegen aan een lessuggestie. Dit doe je door de lessuggestie op een later tijdstip te bewerken. Klik hiervoor in de periodeplanner op jouw les óf op het cadeautje bij het doel waar je een les bij gemaakt hebt. Via “Lesidee bekijken” kun je jouw les aanklikken en aanpassen. Op deze manier kun je bijvoorbeeld ook extra foto’s of bestanden toevoegen.
– Ben je vergeten om de les aan het huidige thema te koppelen? Klik dan in de periodeplanner (!) op het cadeautje bij het doel waar je je les aan toegevoegd hebt. Ga naar “Lesidee bekijken” en zet een vinkje bij “Gebruik dit lesidee tijdens periode…”.
– Wil je je les verwijderen? Klik dan in de periodeplanner (!) op het cadeautje bij het doel waar je je les aan toegevoegd hebt. Ga naar het tabblad “Lesidee bekijken”. Klik op jouw les en zet als eerste het vinkje uit bij “Gebruik dit lesidee tijdens periode…” en vervolgens op “Lessuggestie wissen”.
– Vind je het fijn om een overzicht van je thema-/periodeplanning op papier te hebben? Dat kan. Als je in de periodeplanner alle ontwikkelingslijnen van de geselecteerde periode opent, zodat alle geselecteerde doelen zichtbaar zijn, kun je (als je in Chrome werkt) met de rechtermuisknop de pagina afdrukken of opslaan als pdf.
– Het is mogelijk om deze lessuggesties te delen met andere scholen. Doe dit alleen wanneer je dezelfde visie hebt, dezelfde rechten voor methodes hebt en/of werkt vanuit eenzelfde concept bijvoorbeeld montessori. Is dit een wens en wil je aan een andere school gekoppeld worden? Geef dit door via het vragenformulier bij het i-tje. Let op: beide scholen moeten dit doorgeven, dan pas voeren wij dit door. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat jullie als school verantwoordelijk zijn voor het juist omgaan met copyright op de door jullie school aangeschafte methodes.
– Bevat een les meerdere doelen die aangeboden worden, plaats je lesidee dan bij het “hoofddoel” en vermeld de overige doelen in je omschrijving.
– Heb je een algemeen lesidee bij dit thema, dat bij een gehele leerlijn past, zet je idee dan in het vakje “Algemene ideeën voor…”. Denk bijvoorbeeld aan leuke voorleesboeken bij Ontluikende geletterdheid of aan ideeën voor je rekenhoek bij Tellen & getalbegrip.