De Leerlingniveaus

In het overzicht “Leerlingniveaus” kun je in één oogopslag zien welk aanbodsniveau per kind geselecteerd is en wat de instructieafhankelijkheid is. Deze twee onderdelen kun je per ontwikkelingslijn invullen in de observatiemodule, maar het kan (nadat je middels de gele vlakken hebt aangeven waar het kind nu in zijn ontwikkeling staat) ook in het overzicht “Leerlingniveaus”.

Jij bepaalt als leerkracht per ontwikkelingslijn op welk niveau je het aanbod geeft. Je kijkt hier meestal naar de zone van naaste ontwikkeling, maar er kunnen redenen zijn, waarom je het kind (nog) niet extra wilt uitdagen door een stapje hoger aan te gaan bieden.

MijnKleutergroep rekent met je mee aan de hand van de aangeklikte gele vakken. Als jij een kind op aanbodsniveau oranje (groep 1/2) hebt staan, maar MijnKleutergroep heeft berekend dat dit misschien al groen (eind groep 2) kan zijn, dan krijg je een signaal van MijnKleutergroep, d.m.v. een stip en een pijltje naar rechts ( voorheen waren dit zwarte lijntjes om de betreffende hokjes). Dit betekent dat je even moet controleren of jouw aanbodsniveau nog wel klopt. Let op: dit betekent niet dat je het advies van MijnKleutergroep moet opvolgen. Je hebt misschien wel een goede reden om het kind op het huidige aanbodsniveau te laten staan. Dat is helemaal prima, maar MijnKleutergroep houdt je graag alert!

Handige tips:

  • Je kunt snel naar de observatiemodule van een kind, door op de betreffende naam (links) te klikken.
  • Wat je invult bij “niveau” in de observatiemodule is direct gelinkt aan het kleurtje in het overzicht leerlingniveaus en vice versa.
  • Hou dit overzicht regelmatig bij. Bijvoorbeeld aan het einde van een thema of voor elke vakantie. De ingevulde leerlingniveaus zijn gelinkt aan verschillende overzichten en bijvoorbeeld aan de analyse. Belangrijk dus om dit up-to-date te houden!

Onderstaand een filmpje waarin e.e.a. wordt uitgelegd: